Hanneke en Danny van De Zeute Inval weten nu wat ze moeten doen

Hanneke Janssen en Danny Bessems wonen in Berg en Terblijt, maar runnen sinds september 2016 hun lunchzaak met cateringbedrijf De Zeute Inval aan de Gasthuisstraat in Meerssen. In mei 2018 kregen ze voor het eerst te maken met wateroverlast. Hanneke: “Aan de voorkant hielden we onze zaak droog, terwijl het water in onze keuken via een schrobputje heel snel binnenkwam.” 

Toen de hevige regen- en hagelbuien waren gestopt, moest het ergste nog komen. Hanneke: “We waren opgelucht en dachten ‘het is klaar’. Toen kwam de politie langs. We moesten toch maar snel de schotten en zandzakken plaatsen, want over een uur zou het water komen.” 

Dat water kwam inderdaad in de vorm van een enorme modderstroom die vanuit het hoger gelegen Ulestraten de berg af kwam. Één grote rivier die zich een weg baande door de Gasthuisstraat en andere straten van Meerssen. 


Schrobputje
De vorige eigenaar van De Zeute Inval had jaren eerder al voorzorgsmaatregelen getroffen. In de voordeur kan een schot worden geplaatst. En zandzakken liggen altijd om het hoekje klaar. Hanneke: “We wisten dat het hier kon gebeuren. Maar dat het water in de keuken omhoog zou komen, dat wisten we niet. Bij zo’n hevige buien kan de riolering de toestroom van water niet meer aan.” 

Om het water buiten te houden, word je ook inventief. Hanneke: “Als er nu een dreiging is, stoppen we het schrobputje vol met dweilen en leggen we er een zware steen en zandzakken op. Zo is het ons tot nu toe gelukt om de keuken droog te houden.”


Geen paniek
Gelukkig voor Hanneke en Danny is het water sinds mei 2018 niet meer binnengekomen. Wel hebben zij De Zeute Inval al meerdere malen uit voorzorg gebarricadeerd. Hanneke: “Omdat we ’s avonds nooit in de zaak zijn, moeten we van tevoren maatregelen nemen. Dat doen we op basis van de weerswaarschuwingen die worden afgegeven.” 

In paniek raakt Hanneke niet zo snel. “Die waarschuwingen zijn belangrijk, maar het is ook belangrijk dat je er rustig onder blijft. Voor hetzelfde geldt valt de regen 500 meter verderop. Zorg wel dat je altijd iets hebt klaar staan om het water tegen te houden, zoals schotten en zandzakken. Want sta je dan in die waterstroom, dan hoef je niet halsoverkop te improviseren en zand te gaan scheppen.”    


Deze website is een initiatief van programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) in samenwerking met de Veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg.

In programma WRL werken Waterschap Limburg, Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en het Rijk samen aan een waterveiliger Limburg.


Partner Veiligheidsregio Noord-Limburg