Let op als je het water en slib gaat verwijderen.

Het kan bacteriën en schadelijke stoffen bevatten.

In het water dat op straat en in je huis staat, kunnen allerlei bacteriën en schadelijke stoffen zitten. Na wateroverlast blijft er een laag vuil slib achter in je huis, tuin en op straat. Ook daarin kunnen bacteriën en schadelijke stoffen zitten. Zorg dat je zo weinig mogelijk in aanraking komt met het water en slib.

  • Is het water buiten je huis gezakt? Verwijder dan zo snel mogelijk het water uit je huis. Vergeet de kruipruimte niet.
  • Let op: Pomp de kelder niet leeg voordat het water buiten is gezakt, anders kan er druk van buiten op de woning ontstaan met kans op (extra) schade.
  • Maak de ruimtes die onder water hebben gestaan goed schoon. Veeg het slib weg of spuit het weg met een tuinslang. Vermijd tijdens het schoonmaken contact met het slib: draag handschoenen, lange kleding, een veiligheidsbril en een mondmasker. Of laat je huis schoonmaken door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf.
  • Is je huis schoon? Ventileer en verwarm dan net zo lang tot alles droog is. Het kan lang duren voor je huis goed droog is. Met bouwdrogers kun je het drogen versnellen. Als muren, houten balken en vloeren te lang vochtig blijven, gaan ze stinken en kunnen er schimmels ontstaan. Stank en schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. 
  • Heb je astma of andere luchtwegklachten/ziektes? Bespreek met je huisarts of het beter is om ergens anders te wonen tot je huis helemaal schoon en droog is.
  • Laat kinderen niet in het water of slib spelen. Haal het slib weg op plekken waar kinderen spelen, zoals tuinen, speelplekken en zandbakken.
  • Ben je in contact gekomen met het water of slib? Was je handen met zeep of neem een douche. Zorg dat kinderen hun handen wassen als ze toch hebben gespeeld met vies water of slib. Heb je klachten na contact met het water of slib? Ga dan naar de huisarts. Vertel de huisarts dat je contact hebt gehad met vies water/rioolwater of achtergebleven slib. 
  • Eet geen groenten uit uw moestuin als deze onder water heeft gestaan en verwijder het slib uit uw moestuin, om zo de tuin weer geschikt te maken voor nieuwe aanplant. 

Lees ook de informatie op de website van de GGD

 

< Terug naar alle tips na wateroverlast.


Deze website is een initiatief van programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) in samenwerking met de Veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg.

In programma WRL werken Waterschap Limburg, Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en het Rijk samen aan een waterveiliger Limburg.


Partner Veiligheidsregio Noord-Limburg