Voorlopige voorzorgsmaatregel voor ruimtelijke ontwikkeling

Om het belang van waterveiligheid te borgen bij ruimtelijke ontwikkelingen zijn 13 aanbevelingen opgesteld.

Publicatiedatum:

Om de komende tijd het belang van waterveiligheid te borgen bij ruimtelijke ontwikkelingen, zijn door WRL 13 aanbevelingen opgesteld. Voor de aanbevelingen is input opgehaald bij de partners van WRL. In een ronde langs diverse overleggen zijn de aanbevelingen toegelicht. 

In de eerste helft van dit jaar hebben verschillende bestuurlijk-ambtelijke gesprekken plaatsgevonden met 21 Limburgse gemeenten, Provincie Limburg en het Waterschap Limburg. Aan deze partijen is gevraagd hoe zij het risico inschatten dat er de komende jaren ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden waarvan achteraf moet worden geconstateerd dat deze beter niet hadden kunnen worden toegestaan, gelet op het effect op de waterveiligheid. Ook is gevraagd hoe zij nu met dit soort afwegingen omgaan. Deze gesprekken hebben geleid tot 13 aanbevelingen die bijdragen aan het borgen van het waterveiligheidsbelang voor de komende 1 à 2 jaar. We zien dat als een overgangsperiode totdat voor de eerste drie stroomgebieden (Geul, Roer en Geleenbeek) ruimtelijke keuzes gemaakt kunnen worden. 

De aanbevelingen in het kort
Kernpunt in de aanbevelingen is om bij voorliggende ruimtelijke afwegingen de toegenomen overstromingsrisico’s op basis van de laatste klimaatinzichten te wegen. Hiervoor zal een geactualiseerde overstromings-risicokaart worden gemaakt. Daarnaast is het eerder en vroegtijdig betrekken en afstemmen tussen Waterschap en gemeenten onderdeel van de aanbevelingen. 

Deze aanbevelingen zijn vastgesteld in de Regionale Actietafel WRL (de bestuurlijke aansturing van WRL). Aan de partnerorganisaties is verzocht om opvolging te geven aan de aanbevelingen in planvormingsprocessen en binnen de eigen organisatie. 

Ronde langs ambtelijke overleggen
In een ronde langs diverse ambtelijke overleggen, zoals het RCO Noord en de Kopgroep NOVEX, zijn de meerwaarde en bruikbaarheid van de aanbevelingen toegelicht. Hiervoor is gebruik gemaakt van een voorbeeld casus: de herinrichting van het voormalige Valkenierterrein in Valkenburg. De gemeente Valkenburg heeft hiervoor het waterschap vroegtijdig om advies gevraagd. Op basis van aangescherpte uitgangspunten is een advies gegeven over gunstige en ongewenste locaties voor bebouwing op dat terrein. 

Water- en bodem sturend
Om wateroverlast en waterveiligheid zo goed mogelijk aan te pakken, moet er rekening gehouden worden met het water- en bodemsysteem in de ruimtelijke ordening. WRL gaat diverse producten ontwikkelen om de te maken (bestuurlijke) keuzes in de ruimtelijke ordering te ondersteunen. Deze ruimtelijke keuzes moeten uiteindelijk landen in de integrale gebiedsplannen die de komende jaren ontwikkeld gaan worden. Voorbeelden van producten die momenteel in ontwikkeling zijn: wegingscriteria t.b.v. de keuze van het voorkeursscenario en een handelingsperspectief voorzien van een kaart.
 

Deze website is een initiatief van programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) in samenwerking met de Veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg.

In programma WRL werken Waterschap Limburg, Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en het Rijk samen aan een waterveiliger Limburg.


Partner Veiligheidsregio Noord-Limburg