Samenwerking met agrariër in Simpelveld

Watervasthoudend vermogen van akker verhoogd door aanplant van haag en bommen, herstel graften en aanleg poelen.

Publicatiedatum:

Op de akkers in Simpelveld worden hagen aangeplant en graften hersteld om wateroverlast in de omgeving te verminderen. De Provincie Limburg werkt hiervoor samen met agrariër en vleesveehouder Bjorn Kleijnen en Het Limburgs Landschap. Op 25 november werd als start van dit bijzondere project het eerste element aangeplant door gedeputeerde Leon Faassen, Bjorn Kleijnen en een groep vrijwilligers. 

Op de Schanternelsweg in Simpelveld ligt een sterk hellend en erosiegevoelig perceel met een oppervlakte van ruim 16 hectare. Deze akker heeft in het verleden in Simpelveld gezorgd voor wateroverlast vanwege zowel te intensief als ook foutief landbouwkundig gebruik. 

Herstel graften
De insteek is om het perceel kleinschaliger te gaan gebruiken door het toepassen van verschillende gewassen, onder meer kruidenrijk grasland, luzerne, graangewassen en andere voedergewassen. Tevens worden daarbij de drie reeds aanwezige graften hersteld, worden kleine amfibieënpoelen aangelegd en wordt er een struweelhaag en enkele bomen aangeplant. Door het landbouwkundig gebruik deels van akkerbouw naar grasland om te zetten en de aanleg en het herstellen van diverse landschapselementen wordt het watervasthoudend vermogen in dit hellend gebied (uiteindelijk afstromend naar de Eyserbeek) vergroot. De hagen nemen water op. De graften (door de mens gemaakte ‘traptreden’ in het landschap) zorgen ervoor dat het water niet te snel naar beneden loopt en kan bezinken. De naastgelegen percelen worden eveneens ingericht met kleine elementen. Deze maatregelen sluiten aan op de no-regret strategie van het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL). 

No-regret maatregelen
WRL gaat vaker aan de slag met no-regret maatregelen. Deze maatregelen veroorzaken geen afwenteling en worden daarom vooruitlopend op de integrale gebiedsaanpak opgepakt. Zo worden bijvoorbeeld samen met de LLTB als ambassadeur op kleine schaal boerenbuffers en graften aangelegd. Deze maatregelen helpen om water langer vast te houden op de helling en ter plekke te laten infiltreren in bodem. Indien op kleine schaal blijkt dat de aanpak effectief is en het instrumentarium toereikend, dan wordt de stap gezet om op grote schaal de maatregelen te treffen en daarmee bij te dragen aan de opgave om wateroverlast te verminderen.
 

Deze website is een initiatief van programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) in samenwerking met de Veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg.

In programma WRL werken Waterschap Limburg, Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en het Rijk samen aan een waterveiliger Limburg.


Partner Veiligheidsregio Noord-Limburg