Pilot Adviesteams Water opgestart

In negen gemeenten start een pilot met Adviesteams Water. Deze adviesteams gaan in straten of wijken waar wateroverlast is geweest of kan voorkomen bewoners adviseren over individuele maatregelen.

Publicatiedatum:

De pilot met de Adviesteams Water start in de gemeenten: Beesel, Gulpen-Wittem, Meerssen, Roerdalen, Roermond, Sittard-Geleen, Valkenburg aan de Geul, Venlo en Voerendaal. 

De Adviesteams Water komen voort uit het besef dat structurele maatregelen aan het watersysteem tijd gaan kosten. Tegelijkertijd is er op korte termijn behoefte aan concrete acties om de impact van wateroverlast op woningen en gebouwen te verminderen. Het inwonersonderzoek uit 2023 van WRL toonde aan dat 61% van de getroffenen niet goed weet hoe ze zich zelf beter kunnen beschermen tegen extreme wateroverlast. De Adviesteams Water kunnen hierbij helpen.

Wat is een Adviesteam Water en wat doen ze?

Het team bestaat uit deskundigen van gemeente, veiligheidsregio, waterschap, buurtbewoners en veiligheidsexperts. Als eerste gaat het team bepalen wat het werkgebied gaat zijn, waar ze aan de slag gaan. Dit kunnen specifieke straten, buurten of wijken zijn waar wateroverlast is geweest of kan voorkomen. In deze buurten krijgen woning- en pandeigenaren een gebouwscan aangeboden waaruit blijkt welke individuele maatregelen nodig zijn om schade door wateroverlast te verminderen. Vervolgens is het aan de eigenaren zelf om te bepalen welke maatregelen zij willen laten uitvoeren. Er wordt nog onderzocht of zij hierin ondersteuning kunnen krijgen. 

De start

De teams zijn nu bezig met de voorbereidingen. Het voornemen is vanaf mei dit jaar te starten met de gebouwscans. Bewoners van de geselecteerde buurten in de pilotgemeenten ontvangen hier dan meer informatie over. De teams beperken zich niet tot alleen woningen, maar adviseren ook bedrijven en instellingen. Daarnaast vragen vaak monumentale panden en instellingen met een collectie (musea, archieven en bibliotheken) bijzondere aandacht. Ook hiervoor is ruimte en aandacht binnen de Adviesteams Water voor zover zij onderdeel uitmaken van het werkgebied. Eind 2024 zijn naar verwachting de pilots afgerond. Ze worden dan geëvalueerd en de ervaringen worden gedeeld. Vervolgens is het de bedoeling om ook in andere gemeenten van de provincie Limburg lokale Adviesteams Water in te richten.

Verhogen weerbaarheid

WRL werkt aan diverse producten en diensten om bewoners van Limburg te helpen om zich beter voor te bereiden en te beschermen tegen wateroverlast. De Adviesteams Water zijn hier een voorbeeld van. Andere voorbeelden zijn: de website wachtnietopwater.nl met tips en informatie, een brochure met informatie over maatregelen om schade door wateroverlast aan een gebouw te verminderen en draaiboeken om samen met de buurt voorbereid te zijn op extreme wateroverlast. Hier komen in de loop van de tijd steeds meer producten en diensten bij, aansluitend op de behoefte van inwoners. Tevens wordt gewerkt aan een educatieprogramma.
 

Deze website is een initiatief van programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) in samenwerking met de Veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg.

In programma WRL werken Waterschap Limburg, Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en het Rijk samen aan een waterveiliger Limburg.


Partner Veiligheidsregio Noord-Limburg