Bestuurlijke bijeenkomst 'Gericht aan de slag'

Op 24 januari 2024 kwamen bestuurders van Provincie, waterschap en gemeenten samen in het Gouvernement voor de markering van een volgende stap van het programma WRL: de inrichting van werkgebieden.

Publicatiedatum:

Op 24 januari vond een bestuurlijke bijeenkomst plaats in het Gouvernement. in Maastricht. Na een introductie van gedeputeerde Michael Theuns (voorzitter Regionale Actietafel WRL) werd in een panelgesprek duidelijk welke stappen WRL en de partners al gezet hebben. Naast de inrichting van het programma, de start van verschillende onderzoeken en versterking van de internationale samenwerking, is gewerkt aan producten en diensten om inwoners te helpen om schade door wateroverlast te verminderen. Bijvoorbeeld een brochure met individuele maatregelen voor woningen en gebouwen, buurtdraaiboeken en de website wachtnietopwater.nl. Ook is een pilot opgezet om in diverse gemeenten ervaring op te gaan doen met de Adviesteams Water en wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een early warning systeem. 

De volgende stap is de inrichting van de werkgebieden, te starten met Maastricht-Heuvelland. Vervolgens wordt per stroomgebied toegewerkt naar een voorkeursscenario voor het hele stroomgebied (het gebied langs de rivier of beek, van bron tot monding). Het stroomgebied van de Geul is eerst aan de beurt. Daarna volgen de stroomgebieden van de Geleenbeek en de Roer. 

Michael Theuns: “Met de inrichting van de stroomgebieden wordt het concreter en kunnen we meters maken. Alle overheden afzonderlijk en in gezamenlijke samenwerking via het programma WRL zorgen voor een totaalaanpak van de ruimtelijke- en wateropgave. Een overheid die de handen ineen heeft geslagen om Limburg beter voor te bereiden op en te beschermen tegen wateroverlast. Het is een complexe opgave, maar als we allemaal eigenaarschap voelen dan komen we (v)er.”

Werkgebiedsplannen

In het opbouwplan van WRL dat op 5 april 2023 is vastgesteld, zijn de vier werkgebieden benoemd: Noord-Limburg, Midden-Limburg, Westelijke- en Oostelijke Mijnstreek en Maastricht-Heuvelland.
In ieder werkgebied liggen meerdere stroomgebieden (115 stroomgebieden in totaal). Per stroomgebied wordt een ontwerpspoor doorlopen om tot een definitief pakket aan maatregelen te komen voor het hele stroomgebied (het gebied langs de rivier of beek, van bron tot monding). 

Per werkgebied komt een werkgebiedsplan waarin staat welke stappen precies worden doorlopen voor de stroomgebieden in dat werkgebied, welke besluiten moeten worden genomen, wie deze besluiten zal nemen en hoe belanghebbenden en de omgeving daarin worden betrokken.

Op 24 januari jl. is bij de bestuurders opgehaald wat zij willen meegeven voor de inrichting van de werkgebieden. Het eerste werkgebiedsplan voor Maastricht-Heuvelland is in april gereed. Later dit jaar wordt gestart met de werkgebiedsplannen voor Midden-Limburg (met o.a. stroomgebied Roer) en Werkgebied Westelijke- en Oostelijke Mijnstreek (met o.a. stroomgebied Geleenbeek). 

Deze website is een initiatief van programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) in samenwerking met de Veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg.

In programma WRL werken Waterschap Limburg, Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en het Rijk samen aan een waterveiliger Limburg.


Partner Veiligheidsregio Noord-Limburg