Denk zeker hieraan om goed voorbereid te zijn op mogelijke wateroverlast.

  1. Weet waar je gas- en elektriciteitsaansluiting zit. Dan kun je snel in actie komen bij wateroverlast. Ben jij voor je gezondheid sterk afhankelijk van elektriciteit? Bedenk dan vooraf wat je kunt doen als het nodig is om de elektriciteit af te sluiten.
  2. Bedenk welke plek in huis het langste droog blijft. In geval van extreme wateroverlast kun je daar je waardevolle spullen veilig stellen.
  3. Zorg dat je weet waar zandzakken en schotten staan en hoe je ze moet inzetten.
  4. Bedenk naar wie je toe kan als je je huis moet verlaten. En ook wat je dan mee moet nemen. Zoals je mobiele telefoon, een oplader, medicijnen, kleding, ....
  5. Overleg met buren hoe je elkaar kunt helpen. Bekijk ook samen of er iemand in de buurt woont die hulpbehoevend is en hoe jullie die persoon kunnen helpen bij dreigende wateroverlast.
  6. Controleer vluchtwegen, zodat je weet hoe je je huis kunt verlaten als dat door de voordeur niet meer mogelijk is. Denk aan een dakraam of ladder. Bedenk ook mogelijke routes als je met spoed je buurt moet verlaten. 
  7. Denk ook aan de dieren in en om je huis. Hoe breng je hen in veiligheid? Kunnen zij (mee) naar een droge plek?
  8. Weet in welke veiligheidsregio je woont: Veiligheidsregio Limburg-Noord of Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Als er extreme wateroverlast is of dreigt in de regio, kun je op de website van jouw veiligheidsregio de meest actuele informatie over de situatie vinden.
  9. Bij een grote crisis, zoals het hoogwater in 2021, is L1 Radio de rampenzender voor Limburg. Weet waar deze te vinden is op de radio. 
  10. Zorg voor een peilstok voor als je over ondergelopen straten moet lopen. Dan kun je controleren of er geen open gaten zijn. Putdeksels en delen van de straat kunnen door het water meegesleurd zijn.

 

< Terug naar alle tips vóór wateroverlast


Deze website is een initiatief van programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) in samenwerking met de Veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg.

In programma WRL werken Waterschap Limburg, Provincie Limburg, Limburgse gemeenten en het Rijk samen aan een waterveiliger Limburg.


Partner Veiligheidsregio Noord-Limburg